2013-01-22

Vajon meddig marad lehallgathatatlan a Skype?...

Az utóbbi időben egyre jobban úgy tűnik, hogy a Microsoft egyes tevékenységei a Skype lehallgathatóságához vezetnek.

A legnépszerűbb
A Skype már jó ideje a legnépszerűbb kommunikációs program, ráadásul (alapvetően) ingyenes is, ami aztán még a legelterjedtebbé is teszi. Ez azóta csak még jobban fokozódott, mióta az okostelefonokon, illetve táblagépeken is elérhető, nem csak számítógépen. Az a legjobb benne, hogy az interneten keresztül ingyen beszélhetünk bárkivel, akinek szintén van Skype-fiókja. Természetesen van térítéses szolgáltatása is, de ezt jóval kevesebben veszik igénybe, ezért nem is csoda, ha alapvetően veszteséges és még adósságai is voltak. (Illetve nem szabad elfeledkezni róla, hogy az okostelefonokon is pénzbe kerülhet a használata, ha nem WiFi-n keresztül használjuk, erre érdemes odafigyelni.)



Már a Microsoftnál
Ha már alapvetően veszteségesen működött a Sykpe, nem csoda, hogy 2011 májusában felvásárolta a Microsoft. Ami alapvetően nem is lenne gond, azonban aggodalomra ad okot, hogy azóta fellendültek olyan híresztelések, hogy végül lehallgatható lesz a Skype. Pedig mindig is arról volt különösen híres a program, hogy az erős titkosításának köszönhetően gyakorlatilag lehallgathatatlan. Arról nem is beszélve, hogy korábban, akárhányszor azt akarták elérni, akár fenyegetéssel is különböző hivatalos szervek, vagy akár kormányok, hogy belelássanak a beszélgetésekbe titkosító kulcsok segítségével, azt mindig elutasították a Skype működtetői. A Microsoft azonban olyan módosításokat eszközöl (majd), amelyek miatt mind ez megváltozik. Például a korábbi módszerhez képest az adatfolyamok a Microsoft által üzemeltetett ún. supernode szervereken áramlik majd keresztül.

Szabadalom a lehallgatásra...
A Microsoft nem sokkal a Skype felvásárlása után már szabadalmaztatta a VoIP lehallgatást - igaz, hogy már 2009-ben benyújtotta ez iránti kérelmét -, és azt minden VoIP termékébe, így az akkor frissen szerzett Skype-ba is, bele akarta venni. A szabadalom leírása szerint a lehallgatás a híváshoz kapcsolódó adatok kliensoldali módosításával jön létre: az adatfolyam először a megfigyelő entitáshoz jut el, és az továbbküldi az eredeti címzettnek. Ez elvileg lehetővé teszi, hogy az adatfolyam  változtatható legyen, mielőtt az eljut az eredeti címzetthez.

A pozitív(?) oldala a dolognak
Nem szabad megfeledkezni arról a szempontról, hogy miért is akarják, hogy minden lehallgatható legyen. Ez nem más, mint a bűnszövetkezetek, terrorcsoportok, amelyek a lehallgathatatlansága miatt csak Skype-on intézték beszélgetéseiket, szervezkedéseiket. Az nehéz kérdés, hogy ezek miatt mennyire szabad felrúgni a személyi jogokat... Van, aki úgy gondolja, hogy még ezért sem éri meg, hogy belelássanak akármikor (vagy mindig) a beszélgetéseibe, és van aki úgy gondolja, hogy ez bizony az ő saját érdekében teszik, mert lehet, hogy egy beszélgetés lehallgatásával elkerülhető, hogy ártatlan emberek haljanak meg, akármilyen szituációban, akik bárkik lehetnek... Csak rosszkor, rossz helyen kell lenniük...

A Microsoft minden Skype-beszélgetést lehallgathat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése