2013-01-23

Böngészőből operációs rendszer - a Firefox OS

Már az is kicsit furcsa volt, amikor láthattuk, ahogy a Mozilla kezdetleges operációs rendszerét működtetik pár telefonon, most meg már itt vannak hozzá a mobilok is.


Még 2012 szeptemberében megjelent egy videó, amelyen látható volt a Mozilla operációs rendszerének működése egy ZTE fejlesztői készüléken. Néhol még igen lassú, de ez nem meglepő.
Ekkor még csak eredetileg más operációs rendszert használó telefonokon lehetett kipróbálni a Firefox OS-t, ami Boot to Gecko vagy B2G néven indult, és csak azért lett végül Firefox OS, mert egyrészt jobban felismerhető, hogy kihez tartozik, másrészt ez eléggé kihangsúlyozza, hogy központi szerepet tölt be a jól ismert böngésző, a Mozilla Firefox. Az egész rendszer a HTML5 alkalmazásokon alapul.




Nem OS mobilhoz, hanem mobil OS-hez
Valószínűleg nem sokan foglalkoztak először érdemben a fejlesztők közül az operációs rendszerrel, részben azért, mert egyelőre nincs szó arról, hogy megjelenne kereskedelmi forgalomban, mint elérhető termék, másrészt viszont azért, mert nem volt eddig dedikált referenciahardver.
Mostantól két referenciahardver is elérhető.



Keon és Peak
A két fent olvasható név a két telefon neve, melyek kifejezetten csak fejlesztői készülékek, melyek arra szolgálnak, hogy kiszámítható környezetben lehessen kipróbálni a még nem éles operációs rendszert és a rá írt alkalmazásokat. Ezeknek a modelleknek nem feltétlenül lesz közük a majd esetleges fogyasztói modellekhez. Alapvetően az aktuális kínálathoz mérten a két telefon középkategóriásnak számítana. Az egyik kicsit egyszerűbb, kisebb, ez a Keon, a másik picit jobb és nagyobb, ez a Peak.


A kisebb, narancssárga Keon jellemzői: kijelzője 3,5 hüvelyk, 3 megapixeles kamera, 1 GHz-es, egymagos processzor, 0,5 GB RAM, 4 GB tárhely. A kicsit nagyobb, fehér Peak jellemzői: 4,3 hüvelykes kijelző, 8 megapixeles hátsó, és 2 megapixeles elülső kamera, 1,2 GHz-es, kétmagos processzor, 0,5 GB RAM, 4GB tárhely (pont mint a Keonnál, ami egy kicsit meglepő).

Jövő?
Egyes híresztelések szerint egyre több (főleg japán) fejlesztő jelenti be, hogy alkalmazni fogja jövőbeli termékein a Firefox OS-t.


Fejlesztői mobilokon már elérhető a Firefox OS
Firefox OS - immár okostelefonon
Japánban is debütál a Firefox OS


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése