2013-01-23

Nem első, de úttörő könyvnélküli könyvtár

Nem elsőként, de mindenképpen úttörőként fog nyílni egy hagyományos könyvek nélkül operáló könyvtár a Texas állambeli, San Antonio városban.

Korábban is voltak már könyvnélküli könyvtárak, amelyek csak e-bookkal foglalkoznak, azonban ezek "csak" egyetemi könyvtárak mérnököknek. Ezeken kívül viszont voltak próbálkozások nyilvános könyvtárak esetében is, azonban valami vagy valaki(k) mindig közbelépett. Általában maguk a felhasználók igényelték, hogy mégis legyenek igazi, fizikai könyvek is, így a legtöbb helyen egyszerűen kibővítették gyűjteményüket hagyományos könyvekre is, de volt olyan hely, amely egyszerűen csak megszűnt. Ezért érdekes, hogy vajon itt San Antonioban (Bexar megye) miért lesz más a helyzet. Vajon itt nem fogják követelni az olvasók az igazi könyveket? Habár úgy tartják, hogy San Antonioban ennek igazi hagyománya van már, de a kérdés akkor is jogos.
Ez a könyvtár tulajdonképpen egy későbbi könyvtárhálózat etalon darabja lesz, mely a BiblioTech  fantázia nevet viseli. Maga az ötlet Bexar megyei bíró, Nelson Wolffé, aki szerint ez csak kiegészítés lesz a hagyományos könyvtárrendszer mellett.


Az épület, amelyben majd helyet kap a könyvtár
Az elképzelés
A tervek szerint majd nyáron, de legkésőbb ősszel nyitja meg kapuit a könyvtár, ahol Bexar megye minden lakosa regisztrálhat majd, és igénybe veheti a szolgáltatásokat.
Kezdetben 10.000 e-book közül lehet majd válogatni, melyek korlátlan számban kölcsönözhetők, nem kell majd az elhasználódottság miatt selejtezni őket. A 100 rendelkezésre álló e-book olvasókat ki lehet majd kölcsönözni, de akár saját eszközre is áttölthetők lesznek a digitális tartalmak. A kikölcsönzött e-book olvasók miatt még csak aggódniuk sem kell majd, mert két hetes kölcsönzési idejük lejártával nem működnek tovább.
Helyben olvasásra 50 asztali számítógép, 25 laptop, és 25 tablet szolgál majd.




Költségek
Habár bizonyos vonatkozásokban azt gondolnánk, hogy kevésbé költségigényes vállalkozás, mint egy hagyományos könyvtár, de azért ha csak abba belegondolunk, hogy hány elektronikai eszközt kell beszerezni, melyek folyamatosan futni fognak, arról nem is beszélve, ha ezeket esetleg javítani kell. Bizonyos költségeket azzal fognak lefaragni, hogy a nyilvános könyvtár egy az önkormányzat tulajdonában lévő épületben lesz.
Maga a BiblioTech elindítása 1,5 millió dollárba fog kerülni, a kezdő 10.000 e-book beszerzése pedig legalább 250.000 dollárba.
Egyelőre azt nem tudni, hogy mely cég lesz a partner az elektronikai eszközök biztosításához. A sajtótájékoztatón Barnes & Noble Nook Simple Touch olvasókat használtak bemutatójelleggel, amely először engedett némi következtetést, de mint kiderült később nem ez a választott e-book olvasó a projekthez.


Papírkönyvek nélkül nyitnak könyvtárat Texasban
San Antonio launching 'bookless' BiblioTech library in fall, places its eggs in digital basket
San Antonio’s Bookless Public Library is One Step Closer Reality
Bexar set to turn the page on idea of books in libraries

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése